Blog ImageHet beste ervan maken tijdens ons gestrand zijn, dat is de boodschap, dus trokken we een dagje naar Sevilla.
Een prachtige stad met heel veel magnifieke historische gebouwen, allemaal om ter grootst. Nele, dit was ook nog wel iets geweest voor een B&B. Een gezellige stad ook. Natuurlijk wel weer heel toeristisch. Peperduur om iets te eten. Wij zijn immers van die kleine dorpjes gewoon. Tapas vinden, is moeilijk, want al die toeristen willen een groot bord van hetzelfde. Het is anders zo tof, al die kleine schoteltjes met lekkere dingen.
Sevilla heeft ook enkele grote stadsparken. Ideaal om even uit te rusten in de schaduw.
Bovenal is het de stad van processies, feesten, stierengevechten en flamenco. Ilse VT, hier zou je nog werk hebben als dierenactivist! Nochtans zijn er veel Spanjaarden, die ook niets moeten hebben van die bloederige gevechten. Je zou dus wel steun vinden.
Midden in het centrum staat er natuurlijk een kathedraal. Wat stond er uiteraard eerst? Juist ja, een moskee. Het is volgens mij de grootste kathedraal die ik ooit gezien heb. Binnenin ligt misschien Columbus. Misschien, want het zou ook kunnen dat ze zijn overblijfselen ‘mislegt’ hebben op de Carraïben en dat ze dan maar iets anders opgestuurd hebben. Wij zijn echter niet binnen geweest, want we kozen ervoor om het paleis te bezoeken.
Het paleis is onvoorstelbaar. Er zijn weer eens geen woorden voor. Bij elke nieuwe overheerser is er een stuk bijgebouwd. Alles is nog vrij goed intact. Het is prachtig! En groot! Vandaag de dag zijn er nog steeds enkele vertrekken, waar de koninklijke familie soms veblijft. De tuinen en patio’s zijn zo mooi, overweldigend. Je zou er een hele dag kunnen vertoeven. Spijtig dat we geen picknick bij hadden.
Wat ik ook heel graag zou willen bezoeken, is het archivo de Indias. Hier zouden manuscripten van Columbus enzo te zien zijn. Het archief bewaart alle documenten met betrekking tot de handel met Amerika, van 1492 tot de 19de eeuw, het einde van hun rijk ginderachter. Het was echter gesloten toen wij eraan kwamen.

Een historische noot voor de liefhebbers:
De volgorde van overheersers in Andalucia kennen we ondertussen al:
Eerst waren er de Romeinen.
Vervolgens de moslims, die vooral furore maakten van de 11de tot de 13de eeuw. Yacub Yusuf maakte Sevilla hoofdstad van zijn rijk, dat tot aan Tunesië; liep. Hij bouwde de moskee. Zijn opvolger Yusuf Yacub ☺ zette de minaret neer, genaamd de Giralda.
In de 13de eeuw was de macht terug aan de christenen.
Vanaf 1492 begon de gouden eeuw voor Sevilla. De stad had het monopoly op de handel met Amerika. Ze werd de rijkste wereldstad van Europa. Veel grote renaissance en barok gebouwen rezen op. Het was een trekpleister voor schilders en beeldhouwers.
In de 17de eeuw was het gedaan met de pret. Twee epidemies doodden de helft van de bevolking. Op de koop toe verloor Sevilla zijn handelsmonopoly voor Amerika aan Cadiz. De schepen van de 17de eeuw werden te groot voor de haven van Sevilla.
Tijdens Franco in de 20ste eeuw werden veel historische gebouwen vernield, ten voordele van de ‘stedelijke vooruitgang’.
Het was pas in 1992, dankzij de wereldtentoonstelling, dat Sevilla er echt bovenop kwam en weer in volle glorie bloeide. Er kwamen veel toeristen, acht nieuwe bruggen over de Guadalquivir rivier en een supersnelle trein naar Madrid.
De geschiedenis van het fantastische paleis:
In 913 begon men eraan, een fort voor de goeverneurs van Cordoba.
De moslims bouwden er in de 11de eeuw een prachtig paleis naast.
De christen Alfonso X verving in de 13de eeuw een deel door een gothisch paleis.
Het toppunt werd gebouwd in de 14de eeuw door Pedro I, een mudejar paleis. Magnifiek!
Ferdinand en Isabel hebben ook nog in dit paleis gewoond.
Later zijn de prachtige tuinen aangelegd.
De christelijke koningen hadden hier blijkbaar allemaal wel een minnares zitten. Zij kregen hun eigen vertrekken en patio’s. Hierdoor waren er heel wat half broers en dus veel bloedvergieten om de troon. Hierdoor werd Pedro I ‘El Cruel’ genoemd of ‘El Justiciero’, naargelang aan welke kant je stond.
Het oudst bekende schilderij (1530) van Amerika hangt hier: Columbus, Ferdinand, Karel I, Vespucci en indianen staan aan de voeten van de Heilige Maagd Maria, beschermeling van de zeelui.
Ook interessant: een collectie 18de eeuwse wandtapijten, waarop de verovering van Tunis door Karel I (1535) is afgebeeld.

Zo luitjes, dat was weer even iets anders dan culassen en waterpompen. Tot de volgende keer. Bedankt voor al jullie medeleven!