Blog Image
CORDOBA is compleet de max! De oude stad is supergezellig, mooi, proper en helemaal niet zo druk als Toledo. Om ter mooiste patio’s. Er is zelfs elk jaar een wedstrijd. Genoten van tapas met een glaasje wijn en Tunesische thee in Salon du Thé;. Ja, Cordoba is het summum van gemixte culturen (joden-moslims-christenen), nog veel meer dan Toledo. Nele, ‘t zou hier goed geweest zijn voor onze B&B!

Een historische noot voor de liefhebbers:
Cordoba is gesticht in 152 v.C. door de Romeinen (weeral!). Ze was de hoofdstad van het toenmalige Andalucia (=Baetica). De schrijver Seneca is hier geboren.
In 711 n.C. werd ze de hoofdstad van het moslimrijk in Andalucia. Abd ar-Rahman I benoemt zichzelf in 756 n.C. tot emir van Al-Andalus. Nog straffer is Abd ar-Rahman III in 929 n.C. die zichzelf tot kalief maakt, onafhankelijk van de Abbasid kaliefs in Bagdad. Cordoba was dan de grootste stad van West-Europa. De rechtbank was vertegenwoordigd door joden, moslims en christenen. Wie niet tot in Mekka of Jeruzalem geraakte als pelgrimsoord, kwam naar Cordoba.
Eind 10de eeuw was het sprookje gedaan. De gevreesde generaal Almanzor hield in 20 jaar tijd 50 razzias onder de christenen. Vanaf 1008 heerste er anarchie. Berbertroepen namen de streek in beslag. De degelijke scholing waar Cordoba om bekend stond, bleef wel bestaan. In de 12de eeuw had je er de moslim Averroë;s en de joodse Maimonides, beiden bekend om hun filosofie. Zij wilden harmonie brengen tussen geloof en rede.
In 1236 kwam Cordoba onder de regering van Ferdinand III. Vanaf dan werd de glorierijke stad steeds minder belangrijk. Dit verandert pas terug eind 19de eeuw met de opkomende industrie.
Het meest fantastische, magnifieke, onvoorstelbare van Cordoba is haar moskee-kathedraal! Zo mooi, zo immens groot! Het belangrijkste islamitische gebouw ooit in het Westen.
Abd ar-Rahman I begint in 785 aan een moskee op de plaats van een Visigothische basiliek. Toch niet zo tolerant? Hij gebruikt materiaal van deze kerk (Sint Vincent), van Romeinse gebouwen en zelfs van het oude Carthago. Zijn inspiratie haalde hij van de moskee in Damascus (vandaar zo mooi dus!). Doorheen de eeuwen wordt deze moskee nog uitgebreid. Ze heeft 1300 zuilen (vandaag nog 850 over) en een prachtige mihrab (plaats waar de imam het gebed leidde en waar de kaliefs baden. De christelijke keizer Nicé;foro Focas schonk Byzantijnse kunst en mozaïks voor deze mihrab! Op de muren zie je teksten uit de koran.
In de 16de eeuw gebeurde er iets heel geks! Men bouwde in het midden van de moskee een kathedraal! Echt waar! Wie heeft de meeste macht? Nu loop je dus van het ene in het andere. Het is eigenlijk é;é;n gebouw, é;é;n ruimte. Onvoorstelbaar, nog nooit gezien. Nu nog gaat daar de mis door. Carlos I moet ooit tegen de Kerk gezegd hebben: ‘Je hebt iets geruïneerd dat uniek was in de wereld’. Dat is waar, maar nu is het wel heel speciaal!
In de kerk staat een immense Corpus Christi van goud, ontworpen door Enrique de Arfe, die nu nog steeds buitengedragen wordt voor procesies. Ocharme die dragers!
Je komt de moskee-kathedraal binnen langs de Puerta del Perdon (Poort van de Vergiffenis). Die geeft uit op Patio de los Naranjos (Binnenplein van de Appelsienbomen – klinkt beter in het Spaans!). Voor de 15de eeuw waren het palmbomen. De binnenplaats van de moskee van Damascus vond ik wel mooier. Binnenin de moskee is het gewoon anders, even mooi.
We liepen ook even langs het Kasteel van de Christelijke Koningen (Alcazar de los Reyes Cristianos). Het staat bekend om zijn prachtige tuinen. Spijtig hebben we alleen maar een glimp ervan door het hek gezien, want het kasteel was gesloten. Het is in de 13de eeuw gesticht door Alfonso X. Van 1490 tot 1821 werkte de inquisitie van hieruit.

Cordoba heeft mijn hart voor zich gewonnen! Interessant die mix van culturen, die veroveringen en belegeringen. Een Spaanse folder over de moskee-kathedraal schrijft vanuit het christelijk perspectief, hoe goed de Kerk wel was om de moskee te ‘bewaren’ en over de islamitische indringers. De Lonely Planet heeft het over de harmonie tussen de culturen, over het ‘samenleven’. Alles met een korreltje zout zeker?
We zijn ook in het moderne Cordoba geweest, op zoek naar een internetcafé; en een supermarkt. Beiden gevonden, maar de Gert was pist, omdat hij zijn laptop niet op het internet mocht aansluiten van de uitbater. Aldus moest hij een PC gebruiken!!! (noot van Gert: ‘t ging belachelijk traag en een foto uploaden lukte zelfs helemaal niet‘ niet met firefox noch met explorer. Hopelijk volgende keer wel!)
En ja, wij zitten nog steeds op onze supercamping in het bos, in de bergen van Cordoba, nu voor de derde dag. De vrouw met de snor is geen heks, maar een lieve madam en we zijn hier niet meer de enigen.
Maandag 22 september nemen we de boot van Algecirias naar Tanger! Geboekt via internet met een superkorting (94 euro in totaal!). Hopelijk is het echt! We hebben wel een bekende maatschappij genomen, hoor, ‘Trasmediterranea’.